zondag 17 december 2006

Familie v.d. Berg

Vandaag op tijd uit bed en naar Oma van Eekelen in Halsteren gereden. Sinds ons vertrek naar Napels hadden we haar niet meer gezien. Zelf was ze aangereden en gevallen waarbij ze de nodige blauwe plekken en kneuzingen had opgelopen en ook nog een arm uit de kom. Tot overmaat van ramp flink de griep gehad. En dan moest ze ook nog de klap van het ongeluk van Mark verwerken. Dat ging dus even niet meer. Piet heeft de dagelijkse verzorging op zich genomen. Hij haalde ze uit bed en ’s avond zorgde hij er voor dat ze er weer inkwam. Ook de buurtjes hebben de nodige tijd aan haar besteed.

Bij haar aangekomen is het een emotionele ontmoeting tussen Lian en haar 86 jarige moeder. Moeders heeft moeite om de lijnen vast te houden en te begrijpen wat er allemaal aan de hand is. Haar eigen gezondheid is weer op de goede weg maar de geest heeft moeite om alles een plekje te geven. Toch, en dat gaf ze zelf aan, was ze een stuk geruster nu ze ons zelf gezien en gesproken had. Daarbij opgeteld dat ze ook telefonisch sprak met Mark fleurde haar zichtbaar op.

Dan van Halsteren naar Rotterdam gereden en naar Mark die al twee uur in de rolstoel achter de rug had. En nu zonder buikband. Tja, een buikband. Even uitleggen. Omdat Mark veel gelegen heeft is de bloeddruk laag. Als je dan omhoog komt heb je een lage hoeveelheid circulerend volume aan bloed. Het bloed zakt snel in de benen en onderlichaam en trekt weg uit het hoofd dus hersenen. Ziedaar de duizeligheid. Door nu de benen en de buik als het ware in te snoeren druk je de bloedvaatwanden wat meer naar elkaar en verklein je het volume en blijft het bloed meer in je hoofd. Zie daar de oplossing. Dit moet je wel afbouwen natuurlijk als je meer recht op gaat zitten. Vandaar nu zonder buikwandband.

In een rustig Rijndam, veel patiënte zijn een weekendje naar huis, krijgen we bezoek van Evelien en Sjaantje. Om de niet al te grote kamer verder op te fleuren hebben ze voor Mark Ieoor mee gebracht. Ieoor is de ezel uit de serie van Winnie de Pooh. Ieder cadeau heeft zo zijn betekenis. Over deze denken we nog even.

Hierna eten we samen met Mark in het restaurant van Rijndam. Veel patiënte maken daar gebruik van. Het is, zoals eerder geschreven, een goede keuken. Je kunt uit twee menu’s kiezen net als de patiënte. De prijs is laag. Je kunt ook van de kaart kiezen. Deze prijzen liggen een stuk hoger.

Hierna even kennis maken met de computer op de afdeling. En dan het bed terug in, net op tijd om het regiment Van de Berg binnen te zien marcheren. Ze waren er allemaal, stik gezellig. Het verlies van Feijenoord werd wijselijk niet besproken.


1 opmerking:

Anoniem zei

Hey Mark,
Het was weer ouderwets lache met je!! Het deed me goed om je weer te zien en met je te praten! ik kom snel weer is ff langs met een vissie bij Smiedt zeevis vandaan!! nog voorkeur? of zal ik wat lekker uitkiezen? Groetjes en tot snel,
Rik