vrijdag 2 maart 2007

Boem!


Het is donderdagmiddag twee uur. Een rustige zonnige “winter”dag. De wolken trekken over het kale landschap dat de eerste sporen vertoond van een ontluikende lente. Daar loopt een fazant en de eerste hazen verlaten hun leger. De in grote getalen aanwezige overwinterende ganzen zijn deze winter goed doorgekomen en maken zich op voor hun trek naar het noorden. De opkomende winter tarwe geeft een groene gloed over de akkers. De eerste zonnestralen moedigen de sneeuwklokjes aan hun groene sprietjes door de aarde heen te drukken om te genieten van het kleine beetje warmte.


De bomen staan er kaal bij maar als je goed kijkt zie je dat de eerste blaadjes van de Hazelaar en de Winterbes zich langzaam ontvouwen. Een witte reiger stapt sierlijk door de plassen die op het weiland staan. De winter mag dan zacht zijn geweest; hij was ook nat. De dijken, die het bewijs zijn van de strijd tegen het water, geven het landschap de juiste dynamiek. De bomen markeren dit landschap op statige wijze. Het water van de kreken meandert door het landschap. De kreken die zo karakteristiek zijn voor dat strakke landschap. Het landschap dat rust uitstraalt maar je ook aanmoedigt. Een landschap dat gevormd is door zijn eerste bewoners en onder bescherming van het zijn van Nationaal Landschap zich kan herstelen tot wat het was en kan groeien tot dienstbaarheid van hen die er wonen en verblijven. Omringd door water. Water dat ten dienste moet worden gebracht van de ”eilandbewoners”. Niet door het water te temmen maar het als bondgenoot uit te nodigen het gebied te omarmen.



Als we vanuit deze landelijk Hoeksche Waard richting Rotterdam rijden zien we de donkere wolken al hangen. Een plaatselijke stortbui met donder en bliksem ontlaad zich boven het Rijndam. Zelfs binnen het nieuw vast te stellen beleid zou hier door het KNMI met recht gesproken kunnen worden over een weeralarm. Hulpdiensten zouden oprukken richting Westersingel terwijl het leger onder aanvoering van de hoogste generaal positie zou kiezen aan de oevers van de Maas. Een guerrillaoorlog in de stad dreigt. Opstelten belt en overlegt of de noodstoestand afgekondigd zou moeten worden. Als of er wat te kiezen valt.

Gevechtshelikopters cirkelen boven strategische punten van de stad terwijl AWACS vliegtuigen de stad en haar directe omgeving nauwlettend in het oog houden. De eerste troepen hebben bezit genomen van de Erasmusbrug en de Maastunnel, terwijl het roden kruis begonnen is met het in richten van slaapplekken in de omliggende gemeenten. Sporthal en scholen worden gevorderd voor het opvangen van de mensen uit het centrum van Rotterdam. Het vliegverkeer boven de stad wordt omgeleid. Gevreesd moet worden voor een ramp. Een ramp die zijn gelijke niet kent en de wereldgeschiedenis in zal gaan als de omekeer. Het moment dat alles anders werd. Wereldleiders trekken hun conclusies en kabinetten treden af.

Had dit voorkomen kunnen worden. Ja. De meeste analiste en deskundige zeggen volmondig ja. Dit was niet nodig geweest. Hier zijn fouten gemaakt en niet de geringste. Ophra Winfrie, Meester GJB Hilterman, Poetin en Bush, Bassie en Adriaan. Over één ding waren ze het eens. Dit had nooit mogen gebeuren. Een reconstructie is misschien het beste op zijn plaats. Dan kunt U zelf oordelen

Zoal als bekend mag worden geacht was Mark in het bezit van een zogenaamde sportrolstoel. Om te kunnen bepalen wat het beste voor hem zou zijn werden verschillende modellen door hem uitgeprobeerd. Met deze lichte sportrolstoelen is het makkelijk manoeuvreren. Ze zijn licht, snel en wendbaar. Dit in tegenstelling tot de lompe zware rolstoelen die standaard in de revalidatiecentra worden gebruikt.

Maar wat gebeurt er vandaag, donderdag 1 maart 2007???? Mark moet zijn sportrolstoel in leveren en kreeg de lompe stoel er voor terug.

U kunt zich voorstellen wat er gebeurd. Juist, Mark staat op ontploffen, hij kookt van woede en zijn lichaam zwelt als dat van de Hulk. Het wordt ook net zo groen. Mark kennende zult U de maatregelen zoals boven omschreven niet overdreven vinden. Want als hij boos wordt………





Juist. Goed, en toen. Ja eigenlijk niks. De keus is gemaakt en er wordt een eigen rolstoel besteld. Logisch. Hopen dat hij de weekeinde wel de sportrolstoel mee naar huis krijgt want dan kan hij veel meer in huis rijden en gewoon langs de voordeur naar binnen. Joost heef juist netjes het pad voor verbreed zodat Mark zelfstandig naar binnen kan. Nu maar hopen dat Mark de weekeinde de sportrolstoel mag gebruiken.




Geen opmerkingen: