dinsdag 14 augustus 2007

Gokken

Leo was niet tevreden over het fitnessapparaat wat hij aan Mark had gegeven. Ondanks het uitgebreide apparaat geeft het niet de mogelijkheden die Leo voor ogen heeft en nodig vindt voor Mark. Dus een ander apparaat gezocht en gevonden. Met dit apparaat kan Mark veel oefening vanuit zijn stoel doen. Het geheel van zo’n 160 kilo bij Leo thuis opgehaald. Slim als hij is was hij niet thuis. Volgens zijn vrouw moest hij overwerken maar konden we de 160 kilo staal zeker mee nemen. Gelukkig was Roll en Reno erbij dus kon mijn bijdrage zich beperken tot het geven van de nodige aanwijzingen. Dus hup van de benedenwoning de dijk op met 160 kilootjes. Knap van de jongens. Alles achter in de Volvo en voorzichtig aan naar huis. Daar het spul uit de auto en uit elkaar gehaald. Je kunt namelijk de 5 kilo per stuk wegende gewichten er afhalen. Tja, dat hadden we moeten weten toen we onder aan die dijk stonden.

Maar goed in overleg met Leo besloten we om alles uit elkaar te halen en te schilderen. De nodige schuurapparaten werden ingezet en met name Reno en Mark gingen aan het schuren. Roll bestede 3 liter Cola aan het ontroesten van de veren. Ook hier was voor mij duidelijk weer een toezichthoudende en coördinerende taak weggelegd. Na noeste arbeid is het goed ruste.





De rest van de avond en begin van de nacht gingen de goklustige, Roll, Justin, Reno, Mark en Joost weer aan de goktafel. Ja heus een uitklapbaar poker spel wordt ontvouwen, een kaartsorteerapparaat wordt gestart en vervolgens vliegen de fiches over de tafel. In het begin is het spel nog te volgen maar naar mate de avond vordert wordt het spel steeds professioneler gespeeld. De cola wordt uit whisky glazen gedronken en de sigaren worden opgestoken. De rook vult in gestaag tempo de toch ruime kamer. De lamp boven het spel brand fel en weerkaats op de ruggen van de kaarten. In de rest van de kamer is het schemerig door het gedempte licht. De uitleg van het spel aan elkaar wordt steeds luidruchtiger en de stapel fiches groeien bij de één toch sneller dan bij de ander. Hoewel dit beeld in korte tijd drastisch kan veranderen.

Het krijgt langzaam de sfeer van een maffia-avondje waarbij hoog spel wordt gespeeld en de inzetten navenant hoog zijn. De één zet zijn hoerententen in op de speeltafel terwijl de ander zijn illegale dranklijn als prijs inzet. De belangen zijn groot de spanning neemt toe terwijl de kaarten worden gedraaid. Dan is het stil en kijkt men elkaar aan. Met een glimlach wordt het bod verhoogd met een renpaard en een kist stenguns. Je verwacht ieder moment dat Bonnie en Clyde binnen stappen om er uiteindelijk met de buit vandoor te gaan. Al schietend bannen zij zich een weg in de richting van de speeltafel en nemen alles van waarden mee.
Nou ja, zo ongeveer is de sfeer vanavond maar dan zonder dat schieten. Gezellig een spelletje. Meestal monopoly of pokeren.

De volgende ochtend, als Lian uit bed komt, is de rook opgetrokken en is alles aan kant. Kennelijk heeft niemand verloren maar hebben ze allemaal als prijs een gezellige avond gehad.

Geen opmerkingen: